Sahabatku ^_^

Tapi Ayah, Adakah Manusia Tidak Masuk Neraka Jika Hari Hujan?

Pada setiap petang Jumaat, selepas solat Jumaat, selepas melayani parajamaah di Masjid, Imam dan putera lelakinya yang berumur 11 tahun akankeluar ke bandar untuk mengedarkan risalah bertajuk "Jalan Ke Syurga"dan juga menyampaikan ceramah agama.
Pada petang Jumaat itu, seperti biasa Imam dan putera lelakinya akankeluar untuk mengedarkan risalah. Bagaimanapun pada petang tersebutkeadaan di luar rumah sangat sejuk dan hujan pula turun dengan sangatlebat.
Budak itu memakai baju sejuk dan baju hujan dan berkata "OK ayah, sayasudah bersedia". Ayahnya berkata "Bersedia untuk apa?". Budak itumenjawab "Ayah, masa telah tiba untuk kita keluar mengedarkan buku-bukutentang Islam ini".Ayahnya membalas "Anakku, di luar sana sangat sejuk dan hujan lebatpulak".
Dengan muka yang kehairanan, budak itu bertanya ayahnya, "Tetapi ayah,adakah manusia tidak masuk neraka jika hari hujan?"
Ayahnya menjawab, "Anakku, Ayah tak akan keluar dengan cuaca begini..".Dengan nada sedih, budak itu bertanya, "Ayah, boleh tak benarkan sayapergi?". Ayahnya teragak-agak seketika, kemudian berkata, "Anakku, awakboleh pergi. Bawalah buku ini semua dan berhati-hati" .
Kemudian, budak itu telah keluar dan meredah hujan. Budak sebelas tahunini berjalan dari pintu ke pintu dan lorong-lorong sekitar bandar. Diamemberikan risalah dan buku kepada setiap orang yang ditemuinya.
Setelah dua jam berjalan dalam hujan, akhirnya tinggal hanya satunaskhah padanya. Ketika itu dia telah basah kuyup dan berasa sejukhingga ke tulang. Budak itu berhenti di satu penjuru jalan sambilmencari seseorang untuk diberikan buku tersebut. Namun keadaan di situlengang. Kemudian dia berpatah balik ke rumah pertama yang dia lalu dilorong itu.
Dia berjalan di kaki lima menuju ke rumah tersebut. Bila sampai di pintuhadapan, dia menekan suis loceng namun tiada sesiapa yang membuka pintu.Dia tekan lagi dan lagi, tetapi masih tiada jawapan. Dia tunggu lagitetapi masih tiada jawapan.
Akhirnya dia berpaling untuk meninggalkan rumah tersebut, tetapi sepertiada sesuatu yang menghalangnya. Dia kembali ke pintu itu dan menekanlagi suis loceng dan buat pertama kalinya mengetuk pintu dengan kuat.Dia tunggu, kemudian seperti sesuatu di anjung rumah itu menghalangnyasupaya jangan pergi. Dia menekan suis loceng sekali lagi dan kali inidengan perlahan pintu dibuka.
Berdiri di hadapan pintu itu seorang perempuan tua yang berwajahkesedihan. Dengan perlahan perempuan tua itu bertanya, "Apa yang bolehsaya bantu awak, wahai budak?".
Dengan senyuman serta mata yang bersinar yang boleh menyinarkan bumi,budak itu berkata, "Makcik, saya mohon maaf kalau saya telah mengganggumakcik. Saya hanya ingin memberitahu bahawa Allah sangat sayang dansentiasa melindungi makcik. Saya datang ini hendak memberikan sebuahbuku yang terakhir ada pada saya ini. Buku ini menerangkan semua tentangTuhan, tujuan sebenar Tuhan menjadikan kita dan bagaimana untuk mencapaikebahagiaan daripada-Nya" ..
Kemudian, budak itu menyerahkan buku terakhir itu dan berpaling untukbalik. Sebelum berjalan balik, perempuan itu berkata, "Terima kasih yaanak dan semoga Tuhan memberkatimu" .
Selepas solat Jumaat pada minggu berikutnya, Imam menyampaikan ceramahagama seperti biasa. Dia menamatkan ceramahnya dengan bertanya, " Adasesiapa yang ingin bertanya soalan atau ingin berkata sesuatu?".
Dengan perlahan, di barisan belakang di kalangan tempat duduk muslimat,suara seorang perempuan tua kedengaran di speaker, "Tiada di kalanganjemaah yang berkumpul ini mengenali saya. Saya tidak pernah hadirsebelum ini. Sebelum hari Jumaat yang lepas, saya belum lagi memelukagama Islam bahkan tidak terfikir langsung untuk memeluknya. Suami sayatelah meninggal dunia beberapa tahun yang lalu, meninggalkan sayasebatang kara, saya benar-benar keseorangan di dunia ini."
Pada petang Jumaat yang lepas, ketika cuaca sejuk dan hujan lebat, sayatelah bertekad untuk membunuh diri kerana sudah putus harapan untukhidup. Jadi saya mengambil seutas tali dan sebuah kerusi lalu menaikiloteng di rumah saya. Saya ikat tali tersebut dengan kuat pada kayupalang di bumbung rumah kemudian berdiri di atas kerusi, hujung talisatu lagi saya ikat di sekeliling leher saya. Sambil berdiri di ataskerusi, saya berasa benar-benar keseorangan, patah hati. Sayahampir-hampir hendak melompat tiba-tiba loceng pintu berbunyi di tingkatbawah dan saya tersentak. Saya berfikir untuk menunggu sebentar, danpasti orang itu akan pergi. Saya tunggu dan tunggu, tetapi bunyi locengsemakin kuat dan bertubi-tubi.
Kemudian orang yang menekan suis loceng itu, mengetuk pintu pula dengankuat. Saya berfikir sendirian lagi "Siapalah di muka bumi ini yang bolehbuat begini? Tiada siapa pernah tekan suis loceng itu atau nak berjumpadengan saya". Saya longgarkan tali ikatan di leher dan kemudian pergi kepintu hadapan. Ketika itu bunyi loceng kuat dan semakin kuat.
Bila saya buka pintu dan lihat, sukar untuk dipercayai oleh mata saya,di anjung rumah saya itu berdiri seorang budak yang sangat comel yangbersinar wajahnya seperti malaikat, tidak pernah saya jumpa sebelum inidi dalam hidup saya. Budak itu tersenyum. Oh! Saya tidak dapat hendakgambarkan kepada anda semua. Perkataan yang keluar daripada mulutnyamenyebabkan hati saya yang telah lama mati tiba-tiba hidup semula,seruan budak itu seperti suara bayi yang sangat comel.
"Makcik, saya datang hendak memberitahu bahawa Allah sangat menyayangidan sentiasa melindungi makcik". Kemudian dia memberikan kepada sayasebuah buku bertajuk " Jalan Ke Syurga" yang saya sedang pegang ini.
Bila "malaikat kecil" itu telah pulang meredah sejuk dan hujan, sayamenutup pintu dan membaca dengan perlahan setiap perkataan yang tertulisdi dalam buku tersebut. Kemudian saya naik semula ke loteng untukmendapatkan semula tali dan kerusi. Saya tak perlukannya lagi.
Oleh sebab di belakang buku ini ada tertera alamat tempat ini, sayasendiri datang ke masjid ini ingin mengucapkan syukur kepada Tuhan.Tuhan kepada budak kecil yang telah datang tepat pada waktunya, yangdengan demikian telah terhindar jiwa saya daripada keabadian di dalamneraka.
Ramai yang berada di dalam masjid ketika itu menitiskan air mata. Merekamelaungkan TAKBIR.ALLAH HU AKBAR. gemaan takbir bergema di udara. Imamiaitu ayah kepada budak itu turun dari mimbar pergi ke barisan hadapandi mana "malaikat kecil" itu sedang duduk.
Dia mendakap puteranya dengan air mata keluar tanpa disedarinya. Mungkintidak ada jemaah yang memiliki saat yang lebih mulia ini dan mungkin dialam semesta ini belum pernah melihat seorang ayah yang penuh kasihsayang dan penghormatan terhadap anaknya. Inilah satu peristiwa..
Berbahagialah anda kerana membaca kisah ini. Jangan biarkan kisah ini disini sahaja. Bacalah lagi dan sampaikan kepada yang lain. Syurga adalahuntuk umat-Nya. Ingatlah, dengan menyebarkan firman Allah boleh mengubahhidup seseorang yang hampir dengan anda. Sila kongsi kisah menarik ini.
Sebarkanlah kalimah Allah, kalau kita bantu Allah, Allah akan membantukita dalam semua perkara yang kita buat.
Maksud firman Allah dalam Surah al-Maidah ayat 3;
".pada hari ini, orang-orang kafir telah putus asa (daripada memesongkankamu) dari agama kamu (setelah mereka melihat perkembangan Islam danumatnya), sebab itu janganlah kamu takut dan gentar kepada mereka,sebaliknya hendaklah kamu takut dan gentar kepadaKu. Pada hari ini, Akutelah sempurnakan bagi kamu agama kamu, dan Aku telah cukupkan nikmatKukepada kamu, dan Aku telah redakan Islam itu menjadi agama untuk kamu,maka sesiapa yang terpaksa kerana kelaparan (memakan benda-benda yangdiharamkan) sedang ia tidak cenderung hendak melakukan dosa (makabolehlah ia memakannya), kerana Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagiMaha Mengasihani"

1 comment:

Pages

adsbanner